LÄHETÄ VIESTILähetä

TUOTELUOKAT

Digikameroiden välillä on paljon eroja, hinnatkin pomppivat kymmenistä tuhansiin euroihin. Tämän vuoksi ostopäätös voi olla turhan vaikea. Oppaan tarkoituksena on antaa sinulle perustietoa kameroiden eri ominaisuuksista ja mihin tarkoitukseen jokin tietty malli voisi käydä ja tietenkin helpottaa ostopäätöstäsi.
 

Ohjeita

 
Ihan ensimmäisenä kannattaa miettiä mikä on kameran käyttötarkoitus. Kamera mukana matkassa joka paikkaan vai että siinä on kaikki mahdolliset käsisäädöt? Pienemmissä kameroissa on yleensä huonompi kuvanlaatu kuin isommissa kameroissa mutta pienempää kameraa on helpompi kuljettaa mukana. Pienistäkin kameroista voi saada kunnollisen otteen eli ei kannata tuon takia ainakaan heti hylätä pientä kameraa vaan katsella monia eri malleja mikä sopisi itselle parhaiten. Onko kamerassa akku virtalähteenä vai paristot? Akkuja kannattaa olla kaksi kummatkin täyteen ladattuna, näin on varmistettu että pitemmälle kuvaussessiolle on riittävästi virtaa. Jos kamera taas on paristokäyttöinen, kannattaa käyttää ladattavia paristoja, jotta säästyy liialliselta paristojen ostolta (säästät rahaa ja luontoa samalla). Vertaa hintoja kaikkien tarvittavien lisävarusteiden kanssa.
 
 

Ominaisuuksia

 
Kuvanvakain korjaa kameran pienet tärähtelyt kuvattaessa käsivaralta tai heikossa valaistuksessa. Mitä parempi kohinan poisto kamerassa sitä vähemmän rakeinen kuva on. Paremmissa kameroissa on vielä punasilmäisyydenkorjaus ja kasvojentunnistusautomatiikka. Joissakin digitaalikameroissa on myös videokuvaus jolla voi riippuen muistikortin koosta tallentaa pitkiäkin videopätkiä mutta niiden laatu ei yllä ns. oikean videokameran tasolle. 2-3 megapikselin kamera on mainio kymppikokoisten ja vähän suurempien lomakuvien ottamiseen. 5-8 megapikseliä on jo enemmän harrastelijalle ja siitä suuremmat ovat ammattikäyttöön. Megapikselit eivät suoranaisesti kerro kuvanlaadusta vaan enemmänkin kuvan koosta.
 
 

Tarpeellisia lisävarusteita

 
Sopiva kameralaukku tai tarpeeksi iso varustelaukku, johon mahtuu kameran lisäksi muut lisävarusteet. Laturi jos kamera on akkukäyttöinen ja tarpeeksi paristoja matkaan mukaan jos kamera on paristokäyttöinen. Akkuja on pitkällä matkalla hyvä olla ainakin kaksi. Akut on hyvä muistaa ladata koska niiden varaus haihtuu itsekseen aikanaan. Riittävän iso muistikortti, jotta saat varmasti otettua haluamasi määrän kuvia (ei tarvitse myöskään koko ajan olla siirtämässä kuvia tietokoneelle jos muistikortti on isompi). Jalusta antaa tukea ja se takaa tärähtämättömän kuvan. Ulkoinen salamalaite voi olla tarpeellinen koska digikameroiden sisäinen salama voi olla heikkotehoinen.
 
 

Sopiva muisti digikameraan

 
Yleisimmät muistikorttityypit uusissa digikameroissa ovat Secure Digital (SD), Compact Flash (CF), MemoryStick ja xD. Huomaa että nämä eivät ole yhteensopivia keskenään eli kun valitset kameran, valitset myös muistikorttistandardin samalla. Korttien nopeuksissa on eroja jos kortti on hidas sillä ei voi pakosti ottaa kuvia kameran maksimitahtiin (jos et hirmu nopealla tahdilla ota kuvia riittää normaalit muistikortti nopeudet). Nykyään kannattaa hankkia minimissään 512 megatavun kortti. 2 gigatavuun asti hinnat ovat vielä kohtuulliset mutta tästä ylittävästä koosta hinnat saattavat nousta rajustikin. Kannattaa kuitenkin tarkkailla hintaeroja.